Molecula Sl2Ce. Savanții români au combinat cu succes un atom de slănină cu unul de ceapă

molecula slănină ceapă

Chimia românească a înregistrat un succes răsunător în acest an, savanții de la Institutul de Cercetări Alimentare reușind după decenii de strădanie să formeze o legătură chimică stabilă între un atom de slănină și un atom de ceapă, dând naștere unei noi molecule cu formula Sl2Ce.

Conducătorul experimentului, ing. alchim. Paul Coieliu, a devenit obsedat de acest vis de-a lungul anilor, dorind să combine pasiunea pentru știință cu dragostea pentru bucatele tradiționale românești. Iată discursul acestuia de la nominalizarea pentru prestigiosul Premiu Nebula:

“De mic copil, în satul meu natal Sămădău, am descoperit legătura fizică indisolubilă la nivel atomic între slănină și ceapă. Consumându-le zilnic, am observat că nu te poți bucura de ele separat, ceapa având importantul rol de a-ți tăia greața provocată de grăsime.

După ce am absolvit Facultatea de Alchimie la o importantă universitate românească, am început experimentele. Am selectat întâi cea bună slănină românească, obținută din rasa de porc hibrid Marele Alb de Mangalița, din care ulterior am extras un atom de slănină sau clisă, după denumirea în latină. Deși o perioadă am testat soiuri de ceapă roșie, am optat în final pentru soiul românesc Aurie de Buzău, de la care lăcrimează și satul vecin.

Am întâmpinat dificultăți majore în încercarea de a izola un atom de ceapă, acesta fiind foarte instabil, și am izbutit să extragem atomul abia după un complicat proces fizic de izbire delicată a cepoiului învelit într-un ciorap de marginea chiuvetei. Anul acesta, după ce am dotat laboratorul cu o centrifugă de ultimă generație, visul meu a devenit realitate și molecula de slănină și ceapă Sl2Ce a văzut lumina zilei. Noua substanță obținută va purta numele sugestiv de Sleapă”.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, care momentan derulează o cercetare asupra efectelor alimentației monovarză în penitenciarele românești, nu s-a arătat convins de utilitatea moleculei Sl2Ce: “Această combinație chimică este mai dăunătoare sănătății românilor decât parizelul și margarina la un loc, putând declanșa o reacție puternică de supraflatulență. Și cred că un ion de slană și ceapă era mai potrivit pentru români decât o moleculă”.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 358

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *