Zăcămintele de soia din China secătuite de cererea românilor pentru produse de post

soia post

Minele de soia din China sunt în pericol de a fi închise din cauza cererii uriașe pentru produsele de post în România. Guvernul chinezesc de la Tsingtao îi roagă pe români să fie mai cumpătați în postul Paștelui, pentru a salva această resursă minerală.

Cea mai importantă ramură a economiei chinezești – Industria Extractivă a Minereului de Soia – a încercat să facă față cererii de export din partea României, pentru a acoperi nevoia românilor de produse de post, și a clacat. După ce a expediat 20 de cargoboturi pline ochi spre portul Constanța, autoritățile chinezești au constatat cu stupoare că minerii au dat de fundul zăcămintelor de soia în peste 90% din minele aflate în exploatare.

Responsabilul cu soia din guvern – ing. petrochimist Aku Tze Ling Yo – a tras azi semnalul de alarmă și a încercat să întoarcă din drum ultimele transporturi maritime: “Românii au înnebunit anul acesta. Toate fabricile și uzinele de mezeluri din România au inundat piața cu produse surogat: salam, parizel, pateu, chiftele, hamburgheri, chiar și ceafă de soia. Nu înțeleg de ce refuzați să mâncați sănătos în post și băgați în voi orice, numai să aducă a carne. Nici chinezul nostru nu poate consuma atâta soia și la noi încă e comunism și suntem peste un miliard.

Din anul 1989 nu ne-am confruntat cu o cerere atât de mare. Singura alternativă ar fi să apelăm la fracturarea hidraulică pentru a exploata soia de șist, însă aceasta are un gust rău, ca de rahat. Vom face o pauză de exploatare de 2 ani ca să permitem zăcămintelor să se refacă. Problema ne afectează cel mai tare tot pe noi, că nu mai avem sos de soia și vom mânca de-acum orezul gol.”

Pensionarii nostalgici din România, prin vocea octogenarului lt. col. rez. Emil Lapoviță, nu sunt de acord cu măsurile drastice ale Chinei: “Nu ne pasă nouă de zăcămintele lor. Să facă bine să trimeată soia. Cum mai sărbătorim noi de 1 Mai și 23 August fără o sută de grame de salam de soia feliat subțire?”.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 235

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *