Un tablou semnat de principalul pictor român Neluțu Pop s-a vândut pentru o sumă record la casa de licitații Sotheby’s din Londra

pictor roman

O rază de speranță pentru pictura românească, care de la Brâncuși încoace nu prea mai dă rezultate. Mr. Selleve Rything, președintele casei de licitații Sotheby’s din Londra, a confirmat că tabloul intitulat Feerie Abstractă Urbană cu Băiat și Fată a fost licitat pentru o sumă record.

Artistul Neluțu Pop este în prezent cel mai principal pictor român, cunoscut pentru ușurința cu care pictează absolut orice, în timp record. Publicarea unui catalog complet al operelor Neluțiene este practic imposibil de realizat, deoarece prolificul artist plastic pictează în neștire, și câte 40 de tablouri pe zi. De profesie inginer, consacratul pictor Neluțu Pop s-a reorientat spre artele frumoase la vârsta de 50 de ani, pentru că era un inginer foarte prost. Pasiunea lui sunt tablourile gigantice, în culori foarte puternice și tușe groase cât încheietura mâinii.

Intervievat la vernisajul noii sale colecții, intitulată 200 de Capodopere, pictor Neluțu Pop a povestit superior: “Mă numesc ing. Pop Neluțu și sunt un pictor foarte important. Cu opera mea aș spune că mă încadrez în curentul kitsch eclectic foarte târziu, însă ce mă recomandă cu adevărat e pictatul viteză. Dacă îmi pun mintea, termin un tablou de 2 pe 2 în 15 minute, mai ales dacă lucrez în bidinea. Avantajul meu este că eu nu mai pierd timpul amestecând culorile, îmi plac așa tari, cum vin din fabrică. Subiectele mele preferate sunt în special toate, după cum mă uit pe geam. Fiecare lucrare a mea e plină ochi de hermeneutică, de se uită criticii la ele zile-n șir căutând metafore și simboluri. Chiar când le pictez nu mă gândesc la nimic, dar după ce le termin îmi dau și eu seama câtă simbologie am transpus în ele.

Cât despre licitație, sunt fericit că am spart gheața cu acest prim tablou vândut pentru o sumă record, nu spun cât, că nu vreau să provoc invidie printre colegii fără succes. La început am avut ceva emoții că tabloul e prea abstract, complex și pretențios. Dar, văzând că toată lumea e extrem de binedispusă la licitație și râdeau cu poftă de câte ori explicam tabloul, m-am relaxat. Absolut toți doreau să mă cunoască și să-și facă poze cu mine. Iar fericitul cumpărător se poate lăuda că are un Neluțu Pop în casă, ceea ce nu-i de ici de colo. Dacă mă aude, îi spun doar atât: studiază cu atenție tabloul căci am ascuns în compoziție două tâlcuri cu subînțeles. Îți dau un singur indiciu: e vorba de un băiat și o fată”.

Cumpărătorul tabloului semnat de pictor Neluțu Pop, un englez cu un foarte dezvoltat simț al umorului negru, dorește să rămână anonim de rușine: “Vai de mine, am râs ca porcii de Nelutzu. M-am simțit așa de vinovat, că am licitat o fisă de 2 lire sterline, cred că vine cam 12 lei în banii voștri. Nu știu ce o să fac cu tabloul, că la noi în baie e cam strâmt locul și mi-e și frică să nu pățesc ceva la ochi de la culorile astea țipătoare. În schimb se va bucura fetița mea de doi ani că cineva fircălește mai urât ca ea.”

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 411

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *