Hollywood anunţă superproducţia Baltagul, cu Scarlett Johansson, Matt Damon, Daniel Craig, Javier Bardem şi Will Smith

baltagul

În sfârşit, producătorii de la Hollywood acordă atenţia cuvenită imensului potenţial cinematografic al României. Romanul “Baltagul” de Sadoveanu face saltul de la lectură obligatorie la ecranizare de Hollywood, cu un buget de 400 de milioane de dolari şi o distribuţie stelară, în regia lui Ridley Scott.

Producătorii de la Hollywood au ocolit decenii bune istoria şi poveştile româneşti în peliculele lor, descurajaţi de monopolul deţinut de marele Sergiu Nicolaescu pe tot ceea ce a însemnat regizor, producător, actor, figurant sau chiar cal.  Acum, când scenariştii americani se confruntă cu o acută criză de noi subiecte şi personaje pentru filme, aceştia au înţeles finalmente că România poate constitui un izvor nesecat de inspiraţie. Prima ecranizare va fi, evident, după romanul Baltagul, iar pelicula se va numi The Hatchet.

Deşi iniţial s-a discutat despre distribuirea lui Bruce Willis şi Chuck Norris în rolurile păstorilor răi, aceştia ar fi fost imposibil de învins, văduvindu-ne de un happy end, aşa că s-a optat în cele din urmă pentru Daniel Craig şi Javier Bardem, care chiar au feţe de ciobani. Filmul aduce pe marele ecran peripeţiile Vitoriei Lipan (Scarlett Johansson), soţie dezamăgită de cioban, pornită în căutarea bărbatului ei Nechifor, între timp mătrăşit de alţi doi ciobani mârşavi. Vitoria pleacă în căutarea lui însoţită fiind de fiul ei Gheorghiţă (Peter Dinklage) şi calul Bator, şi înarmată cu ditamai baltagul cu care respinge avansurile zecilor de ciobani excitaţi care îi ies în cale în timpul voiajului prin Cheile Bicazului.

După un drum mai periculos decât Mordor, Vitoria află de la crâşmarul rom Iorgu (Will Smith) că soţul ei Nechifor Lipan (Matt Damon) a fost acostat de ciobanul cu faţă de dovleac Calistrat Bogza (Daniel Craig) şi de unul mai întunecat la chip, din sud, cu faţă de târnăcop, pe nume Ilie Cuţui (Javier Bardem). Aceştia i-au cumpărat pasămite oile, utilizând schema Maradona, umplându-l de bucăţi decupate din ziare în loc de bumăştile cuvenite. Deranjaţi de protestele acestuia, cei doi ciobani combinatori îi cam fac felul, deschizându-l puţin la tărtăcuţă cu repetate lovituri de baltag.

După încă câteva aventuri, Vitoria dă peste Mioara (Andy Serkis), oiţa preferată a soţului, rătăcind distrusă prin munţii Rarăului. Judecând după nivelul foarte ridicat de hormoni ai mioriţei, eroina îşi dă seama că Nechifor a lipsit din viaţa oiţei pentru o bună bucată de vreme. Mioara îi conduce până la popasul din munţi unde cei doi ciobani criminali reconstituiau cu ajutorul unui baltag diferite scene din Brokeback Mountain.

[SPOILER] Finalul peliculei o găseşte pe Scarlett Johansson faţă în faţă cu ucigaşii concubinului ei şi, după câteva răsturnări rapide de situaţie, piticania de fii-su îi altoieşte un baltag în bostan lui Daniel Craig, în timp ce Javier Bardem se dă predat pentru a salva ce se mai poate din faţa aia urâtă.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 1060

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *