Reţetă îngheţată de gogonele murate

inghetata gogonele

Pe câţi dintre noi nu ne-a năpădit obida de fiecare dată când ne-am trezit jinduind zadarnic la o delicioasă îngheţată cu aromă de gogonele murate? De parcă beţivii nu ar avea şi ei dreptul să se dreagă la mahmureală cu un desert reconfortant, după grelele ciorbe de potroace şi iahnii cu ciolan afumat. Ei bine, vremurile de restrişte au apus, acum că vă prezentăm mult aşteptata reţetă.

Timp de preparare: 12 luni

Grad de dificultate: infernal spre imposibil

Ingrediente: gogonele (roşii paradoxal verzi), butie, oţet, mărar, sare, piper, îngheţată, alcool

Metoda de preparare. E bine să începi prepararea din timp, când simţi că se instalează pofta de îngheţată de gogonele murate. Nu de alta, dar cam durează un an tărăşenia, de la săditul roşiilor şi până la linsul îngheţatei. Ingredientul principal este gogoneaua, o murătură exclusivă meleagurilor noastre. Ce altă naţie leneşă s-ar mai fi găsit să planteze roşiile vara târziu, astfel încât la vremea recoltatului acestea să fie complet verzi şi necoapte?! Şi pentru că nu ne-a lăsat sufletul nostru strângăreţ de români să le aruncăm, iar porcii le-au refuzat în meniu cu obstinaţie, ne-am văzut nevoiţi să le adăugăm în butoiul cu murături, alături de restul legumelor şi fructelor cu care nu ştiam ce să facem.

Dar să purcedem la preparat! Cum am subliniat deja, e important să rezişti impulsului prostesc de a pune răsadurile cu roşii în martie, când o fac oamenii gospodari din fire. Procrastinează cât poţi, ajută-te de alcool dacă trebuie. Vara târziu, în arşita dogoritoare şi chicotele înfundate ale vecinilor, dă găurici cu bormaşina în ţărâna tare ca piatra şi pune seminţele. Lasă irigatul în plata Domnului, că odată îngrijite rişti să se coacă.

Toamna, când toţi ceilalţi desprind tomatele purpurii şi zemoase de pe araci, te strecori din casă pe-nserat şi culegi şi tu ruşinat gogonelele tale mici, urâte şi verzi. Ca şi tăiatul porcului (ăl de strâmbase din rât la gogonele), pusul murăturilor în butoi este o ocazie rară de a implica întreaga familie în activitate, pentru a avea copiii tăi ce să povestească mai târziu pe canapeaua psihiatrului. Îmbată-te criţă, e important să fii cât mai ridicol când îndeşi în butoi murăturile cu ţurloaiele legate în pungi, în timp ce predici familiei despre importanţa păstrării vii a tradiţiilor şi a economisirii fabuloase prilejuite de proviziile hibernale. Nu te lăsa descurajat de privirile lor dezaprobatoare, urcă-i pe rând în butoi şi pune-i să topotească şi ei murăturile.

Vara viitoare scociorăşte în butoi după gogonelele care au supravieţuit epidemiei de mahmureală de peste iarnă şi primăvară. Storcoşeşte-le bine, leapădă moarea în exces şi amestecă-le cu telul în kilul de îngheţată din comerţ. Ah, ai uitat îngheţata! Pedepseşte-ţi copilul pentru obrăznicia din toamnă şi trimite-l la cumpărături. Serveşte îngheţata ornată elegant cu jumătăţi de gogonele şi cu grimase acre.

Mod de servire: beat-mort

Poftă bună!

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 1464

nu fi zgârcă, dă şi altora

2 Comments

  1. Alex

    Ce-ti mai caca mintea! :))

    Reply
    1. Ignatiu Ralea

      Păi beţivii sunt discriminaţi, se ştie că deserturile dulci le fac scârbă la fiere. Era practic singurul desert suficient de acru încât să le taie greaţa şi să-i pună pe picioare.

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *