Pentru a preveni cutremurele, guvernul va aloca fonduri pentru înlocuirea plăcilor tectonice

cutremur Romania
Nu fi zgârcă, dă şi altora

Săptămâna aceasta s-au împlinit 38 de ani de la seismul din 4 martie 1977, prilej cu care guvernul României a promis că va lua măsuri pentru a stopa cutremurele. În acest scop au fost alocate de la bugetul de stat 2 miliarde de euro, bani cu care se dorește înlocuirea plăcilor tectonice românești, aflate într-o stare deplorabilă conform autorităților. Cutremure groaznice precum cel de săptămâna trecută, de 1.3 pe scara Richter, cu efecte dezastruoase în România (foto), vor fi evitate pe viitor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, domnul Mihai Mitomanoșeru, a asigurat populația că pe viitor cutremurele vor ocoli România grație noului program național. Lucrările vor fi adjudecate prin licitație publică, iar fondurile vor fi utilizate de firma câștigătoare pentru a înlocui toate plăcile tectonice defecte, chiar și pe cele doar ciobite. Cum în România – și de fapt în Univers – există o singură firmă specializată în acest domeniu, înființată alaltăieri în Ilfov, este foarte probabil ca SC Red Barons SA să își adjudece lucrările. Licitația prevede ca lucrările să dureze maximum două săptămâni, iar accesul publicului și al presei pe șantierele subterane va fi interzis cu desăvârșire. Guvernul și-a luat angajamentul ferm de a întreba compania la finalul lucrărilor dacă într-adevăr a înlocuit plăcile tectonice.

Agitatul seismolog român S. Lascu Tremurici nu este însă convins de utilitatea acestor măsuri: “Plăcile tectonice nu sunt ca parchetul sau faianța, să le înlocuiești când nu-ți mai plac. Să nu ne trezim cu vreun Dorel care uită să strângă șuruburile la plăci și ne ia bâțâiala pe toți. Eu oricum tremur ca o căprioară, numai asta mi-ar mai lipsi.”

pamflet scris cu umor în neștire de Ignațiu Ralea

Hits: 142


Nu fi zgârcă, dă şi altora