Conform controversatului sociolog C. A. Catuscat, autorul aclamatului studiu “Relația de cauzalitate între defecare și decedare în satele românești”, mersul la budă domină topul cauzelor de deces înregistrate în fiecare iarnă în mediul rural din România, urmat la mare distanță de alcool, topor și SUV.
C. A. Catuscat a explicat fenomenul. În perioada decembrie-februarie s-au înregistrat 230 decese pe buda din fundul curții în mediul rural din România. Subiecții răposați au fost descoperiți de rude sau vecini degerați în latrine, cu nădragii în vine și țurțuri la cur. Sociologul crede că guvernul ar trebui să demareze un program național Latrina, prin care țăranii să aibă acces la finanțări nerambursabile. Programul Latrina ar urma să îmbunătățească drastic defecarea în mediul rural, dotând budele din sate cu termopan și scârț pentru termoizolare, precum și lămpi cu ultraviolete care să bată pe bucile țăranilor.
Deși s-a luat în calcul și varianta de a finanța instalarea de toalete moderne în case, ca pentru oameni normali, propunerea a întâmpinat cerbicia țăranilor, care nu sunt încă pregătiți să renunțe la celelalte funcționalități pe care le comportă căcăstoarea din fundul curții: supravegherea atentă a proprietății printre lețurile budei, autosatisfacerea personală, colectarea îngrășământului natural folosit ulterior la răsadurile de roșii și ardei, adiatul vântului printre buci la defecare, reparcurgerea numerelor vechi din Scânteia și Infractoarea înainte de utilizarea finală.
Totuși, concluziile lui C. A. Catuscat nu sunt împărtășite de întreaga comunitate științifică, fiind combătute vehement de sociologul Adrian Haramis, dar fără argumente.
umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea
Views: 240