S-a scumpit pizza cu mici

pizza cu mici

Zeci de milioane de români afectaţi! Explozia preţului la bicarbonatul de sodiu alimentar a atras după sine un val de scumpiri în pizzeriile şi restaurantele cu profil fusion italian-român. Cel mai afectat produs din meniul acestora este extrem de populara pizza cu mici.

Un cerc vicios stă la baza acestei scumpiri. Consumul de pizza cu mititei a crescut teribil în ultima perioadă în România, astfel că a crescut şi cererea pentru ingredientul principal utilizat în prepararea micilor de pe pizza: bicarbonatul de sodiu. Chimicala este responsabilă printre altele cu acel aspect plăcut al mititelului, cu triplarea volumului său, dar şi cu elegantele râgâieli în pumn de după, care-i bucură nespus pe cei ce aleg să călătorească alături de noi în lift.

Însă ceea ce nu au luat în calcul comercianţii este faptul că românii cred cu tărie în proverbialul Cui pe cui se scoate şi, pentru a-i ajuta la tradiţionala indigestie cauzată de mici şi pentru a le zgândări ulcerul din stomac, aceştia se tratează cu o lingură de bicarbonat și după masă. Dublarea cererii a scumpit practic peste noapte bicarbonatul de sodiu.

Volatilitatea prețului bicarbonatului de sodiu îl supără teribil pe Lascu Mascaș, descoperitorul pizzei cu mici și expert în economie locală: “Mai demult eram fan pizza și fan mici separat. Cum lucram la Pizza Ristaoranto La Nea Giovany de ani buni, mă scârbisem deja de toate topping-urile pe care nea Giovany se lăuda că le aduce direct din Veneția. Azvârleam cât colo toți crembuștii, parizelul, smântâna, mazărea, telemeaua sau mărarul și mâncam doar blatul cu sos și mici luați de la Cocoșatu.

La un moment dat însă, am scăpat un mic din mâna dreaptă pe felia de pizza din mâna stângă, s-a lipit și s-a creat singularitate. Când am pus și puțin muștar deasupra, gen 200 de grame, au cântat ingerii. Nea Giovany a mirosit imediat că e rost de îmbogățit peste noapte și a vârât-o în meniu între pizza cu crap și mujdei și pizza cu murături asortate. Astăzi o găsiți la toate pizzeriile care se respectă, sub diverse nume: Pizza Con Piccoli, Pița Cocoșată De Mici sau Pizza Sarmisegetuzza. Păcat că își bat joc străinii de noi, după ce au pus labele pe toate zăcămintele noastre de bicarbonat de sodiu pe bani de nimic și acum ni-l vând nouă înapoi însutit.”

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre mici și proprietățile acestora, puteți consulta gratuit și studiul academic 7 Proprietăţi Miraculoase Ale Mititeilor.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 94

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *