Rețete afaceri la cheie: Pălincăria

palinca

Te-ai născut la capătul satului şi cu darul suptului? Transformă-ţi pasiunea în afacere! Pălincăria este cea mai profitabilă întreprindere individuală în România şi este complet scutită de orice taxe câtă vreme nu-ţi dibuiesc autorităţile şandramaua.

Gimnastica şi pălincăritul sunt domeniile în care românii fac performanţă de la vârste fragede, aşa că nu aştepta să împlineşti 14 ani. Mai ales că speranţa de viaţă a pălincarilor este de 34 de ani şi, deci, nu ai prea mult timp la dispoziţie. Vei şti că ai stofă de pălincar precoce dacă prima ta compunere la şcoală a conţinut cuvintele trăscău, birt, drojdie, rachiu, crâşmă, tescovină, sugativă, ses, măsea, ciroză, glajă, boască, bufet, iagă, cinzeacă, spirt şi pufoaică.

Ca orice artă frumoasă, şi aplecarea spre pălincărit se transmite ereditar. Dacă ai norocul să ai minimum o mamă şi un tată alcoolici în familie, ai deja un avantaj decisiv şi primii doi clienţi asiguraţi. Acum te poţi concentra pe partea de investiţie în infrastructură. Mutaţi-vă din grajd înapoi în casă şi convertiţi-l în pălincărie. Păstrează găinile. Atenţie însă, când vin portăreii fiscului prin sat, împrumută o vacă din vecini şi acoperă cazanele cu fân. Care cazane e musai să fie din cupru, astfel că e bine să munceşti pe mărunţiş câţiva ani. Păstrează toate monedele roşiatice şi, când nu mai poţi ridica sacul, tocmeşte un rom căldărar să le topească şi să îţi făurească din ele cazanele.

Plantează discret în fundul gospodăriei, din timp, 23 de corcoduşi şi 23 de meri pădureţi, şi 1 prun costeliv la uliţă. Oamenii vor să bea pălincă curată de prune, astfel că e important să păstrăm această aparenţă. În fapt, beţivii vor bea cu nesaţ orice trăscău otrăvit şi vor plescăi constatând expert: “Da, dom’le. E altceva. Se cunoaşte pruna după mărgele. Om corect a lu’ Bisisicu, ăsta!”. Fermentaţia controlată e un proces plictisitor, culege fructele abia după ce a dat viermele în rod şi pute toată livada a pisici moarte. Maschează mirosul pestilenţial de corcoduşe putregăite cu mult găinaţ, colectat de la găinile păstrate. Găinaţul pentru pălincă este precum butoiul de stejar pentru whiskey: înnobilează băutura şi îi conferă aroma atât de apreciată printre drojdierii satului.

Dă drumul la producţie. Aburii de alcool ce răzbat dinspre pălincărie sunt cea mai bună reclamă, aşa că sparge un geam şi pregăteşte-te să ai mulţi prieteni. Nu te speria dacă jumătate de sat se mută în pălincărie câtă vreme fierb cazanele. Totuşi, păzeşte-ţi spatele. Pentru că vei avea o îmbibaţie de alcool de 100% în corp după câteva săptămâni de stat în vapori de pălincă, obişnuiţii locantei îţi vor arunca ocheade pofticioase. Gustă pălinca când e gata. Dacă nu ai orbit pe loc, e numai bună de consum.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 915

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *