Primul savant rom nominalizat la Premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel Fizica

Strugurel Pașcalău este primul savant rom din lume nominalizat la Premiul Nobel pentru Fizică și cel mai tânăr nominalizat la cei doar 18 ani ai săi.

Imberbul geniu Strugurel a fost descoperit în România, într-o mică colonie de romi ciotârnari din vecinătatea capitalei, unde își făcea veacul punând la cale diverse descoperiri în fizică. Nominalizarea a venit ca urmare a recentei sale invenții – Metalomobilul: automobilul cu detector de metale, plug cu aspirație electromagnetică automatizată și alarmă de 6!.

La scurtă vreme după ce a primit cu stupoare de la poștaș plicul din Suedia cu nominalizarea pentru Premiul Nobel în Fizică, Strugurel a fost abordat de presa internațională. Primul savant rom a răspuns întrebărilor reporterilor străini prin intermediul unui translator engleză-română și a încă unui translator română-romani.

Povestea lui Strugurel a început de mic copil. De atunci obișnuia să-și însoțească tatăl – domnul Hamfău Pașcalău – în peregrinările acestuia prilejuite de natura hobby-ului său: colecționar de fiare vechi. Treptat, Strugurel a prins drag pentru această activitate și a învățat să iubească și să prețuiască metalele grele și foarte grele și valoarea acestora, de unde și preocuparea sa constantă pentru fizică și chimie.

Apoi, aflat la a doua tinerețe, la 18 ani, Strugurel a conștientizat că bătrânul său tată, odată cu împlinirea venerabilei vârste de 30 de ani, nu mai poate ține pasul cu ceilalți colecționari de metale. Îngrijorat de soarta trigenarului său părinte, acesta decide să-și capitalizeze cunoștințele în fizică și modifică o Dacia veche, pe care a înălțat-o pe șenile și a echipat-o dedesubt cu un detector de metale și, în rama orificiului circular tăiat în podea a montat un motor electromagnetic rotativ. În momentul în care sistemul detectează metale pe carosabil, motorul cuplează automat și electromagnetul puternic aspiră prin orificiu metalele detectate, depunându-le direct pe bancheta din spate. Scutit de efortul fizic, bătrânul Hamfău conduce azi prin capitală Metalomobilul, colectând peste 100 de capace de canal pe zi.

În Franța, Fundația Academică “Blaise Pascal” din Escargot, excitată de asemănarea de nume providențială, a decis să-l susțină pe Strugurel cu bursa specială “Meditații Pașcaliene”, condiționată însă de inventarea Eurocarului: autocarul care să aspire și repatrieze colecționarii de fier vechi din Franța contra unui stimul extern de 300 euro.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 527

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *