Suntem aici de 10.000 de ani. Fosile de iahnie cu ciolan de mamut descoperite în Ardeal, la Roșia Montană

Roșia Montană fosile

Ungurii au dat în depresie după ultimele descoperiri arheologice din Ardeal. Săpăturile în peștera Vânturilor din Roșia Montană au scos la iveală dovezi incontestabile ale continuității românilor pe aceste meleaguri în ultimii 10.000 de ani. Arheologii români au găsit un maldăr de fosile preistorice de iahnie cu ciolan de mamut și alte urme ale civilizației românești datând din Paleolitic.

Descoperită de țăranii din Roșia Montană, peștera Vânturilor a fost botezată de aceștia în cinstea mirosurilor grele care au dăinuit înăuntru de milenii bune. Luându-se după mirosul fetid, arheologul român Calistrat Săpăligă a dat întâi de pungi subterane de gaze. În stratul următor, a scos la lumina zilei zeci de fosile formate din resturi de iahnie și ciolane de mamut.

Încă de acum 10.000 de ani, hominizii locului erau clar români care, de câte ori prindeau un mamut care murise de moarte bună, trânteau o fasolică preistorică cu ciolan și cu o ceapă spartă lângă. Conform arheologului, aceste obiceiuri culinare au condus în timp la formarea zăcămintelor uriașe de gaze din peșteră. Mai mult, Calistrat a semnalat și prezența urmelor fosilizate de semințe sparte de lepidendron și ciocuri și gheare de pterodactil rotisat.

Istoricul român Constantin Mamîncordat a prezentat noile vestigii în lucrarea științifică “Bășina salvează România” și a explicat semnificația acestora în cadrul Conferinței Internaționale de Istorie “In Your Face, Hungary!”: “Norocul nostru a fost că tradițiile românești mor greu. Dovezile descoperite indică cu certitudine că strămoșii noștri braconau mamut și alte specii preistorice în aceste locuri cu milenii în urmă și se ghiftuiau cu mâncărici tradiționale. Bănuiala mea este că aceste realități erau deja cunoscute, de aceea s-a dorit exploatarea la Roșia Montană de către companii străine, ca să ascundă vestigiile și să fractureze solul pentru a exploata pungile de gaze lăsate moștenire de strămoșii noștri.”

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 779

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *