Pe 15 martie, Mongolia sărbătorește cu fast 800 de ani de când a scăpat de unguri

15 martie sarbatoare

Întreaga Mongolie a îmbrăcat straie de sărbătoare de 15 martie, serbând cu mult fast și satisfacție nedisimulată 800 de ani de când au scăpat de unguri.

Toți cei 3 milioane de mongoli s-au strâns cu mic cu mare în capitala Ulan Bator pentru a celebra pe 15 martie cum se cuvine ziua cea mai importantă din istoria lor, ziua în care – scăpând de unguri – au trecut direct din antichitate în evul mediu. Istoricii mongoli susțin că țara lor a stagnat nepermis de mult, circa 2000 de ani, la stadiul de antichitate timpurie pentru că hunii îi trăgeau în jos.

Odată scăpați de tribul maghiarilor, izgonit în Europa, mongolii au făcut un salt spectaculos spre ceea ce însemna atunci modernitate, adică evul mediu. De altfel, manualul de istorie mongolă de clasa a 5-a este dedicat în întregime acestei perioade, cunoscută sub denumirea de Marea Ușurare. În jurul anului 1200, cetățenii Marelui Khanat Mongol efectiv nu mai rezistau să conviețuiască cu clanul ungurilor. Pe lângă faptul că aceștia își infiltrau mereu oamenii lor la curtea lui Kublai Khan (nepotul marelui Genghis Khan), încercând astfel să obțină privilegii aberante în schimbul votării unor decrete, mai și cereau autonomie de dimineața până seara.

Triburile maghiare, conduse de căpetenia Gonos Ember, visau să obțină independența teritoriului pe care își odihneau caii, fermentau palinca și prizau paprika. Sătul de șicanele zilnice ale ungurilor, Kublai Khan a convocat consiliul suprem Kurultai și împreună au hotărât să-i trimită pe aceștia în celălalt capăt de lume, cu merinde numai dus.

Kublai Khan primi sfaturi de la exploratorul venețian Marco Polo, care se trata la curtea hanului de viermi de mătase: “Hane, trimite pe ungur până în inima Europei, să nu mai nimerească drumul de întoarcere. Când ajung în pusta Pannonia, spune-le să facă dreapta și vor ajunge în Transilvania, o țară frumoasă locuită de ardeleni, un popor răbdător și cam încet la grai și cuget. Până să-și dea seama că au fost invadați de unguri, vor trece câteva secole bune”.

Mongolii au falsificat grosolan o hartă a Europei (foto) și le-au dat-o maghiarilor, alături de câtă carne au putut aceștia vârâ sub șei, iar Kublai Khan i-a mințit cu nerușinare: “Dragi unguri, v-am găsit în Europa o țară complet goală și nerevendicată de nimeni, superbă și plină de bogății. Drum bun și să nu mai văd picior de maghiar p-aici!” Sătui de nomadism și bucuroși să-și procure o țară numai a lor, vecinii noștri au încălecat în grabă și restul e istorie.

După ce nu s-a mai văzut bucă de cal maghiar la orizont, 3 milioane de piepturi mongole au răsuflat ușurate, de unde și numele de Marea Ușurare. Khorn El Vaddym, un mongol mai patriot și credincios de felul lui, a murmurat: “Zeii din ceruri să ne ierte pentru năpasta ce-am trimis-o bieților ardeleni”. Legendele spun că și în ziua de azi Mongolia este pedepsită de zeitățile locale să rămână în evul mediu pentru pocinogul pricinuit românilor acum 800 de ani, pe 15 martie.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 840

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *