Zeul Marcel și Paroxismul. O nouă religie câștigă adepți în România

Zeul Marcel

O inedită confesiune religioasă – Paroxismul – a fost înregistrată în acest an la OSIM și la Ministerul Cultelor Religioase. Este vorba de cultul anti-protestant inițiat de Excelența Sa Neluțu Coștolău (foto), Întâi Mare Stătător al propriei biserici, fost clopotar ceangău și ușor exoftalmic și sașiu la parohia ortodoxă din satul Urât.

Într-un interviu recent acordat în exclusivitate mătușii sale pentru avizierul magazinului universal sătesc, Î.M.S. Neluțu Coștolău a încercat să explice misterioasele căi ale Paroxismului: “Mereu am simțit o atracție inexplicabilă pentru biserică, iar când s-a eliberat postul de clopotar la Biserica ortodoxă Trei Iezuiți – Marcel să-l ierte pe Ticuță, fostul clopotar decedat pe baza faptului că era și pălincarul satului – am știut că locul meu sortit e în biserică. După 30 de ani de clopotat, parohia a fost preluată în gestiune de pocăiți, care primul lucru au renunțat la cruce și clopote.

Rămas fără funcție, ce să fac eu, Neluțu Coștolău, la 44 de ani, departe de biserică? Am încercat o vreme la bisericile din satele dimprejur, dar eram prea calificat. Atunci am avut o relevație: îmi fac eu biserica mea unde trag clopotele până îmi dă sângele pe urechi și o fac anti-protestantă că acu am boală pe pocăiți. Am și vrut să aduc divinitatea mai aproape de oamenii simpli ca mine.

Zis și făcut. Întâi am găsit un nume sugestiv pentru noul cult: Paroxism. Nu căutați cuvântul în dicționar că nu există, l-am inventat eu pentru că numele bune erau luate deja și nu am găsit nici un alt cuvânt care să descrie această religie. E ca un fel de Ortodoxism, doar că, așa cum reiese și din nume, toți suntem pari în fața lui Marcel. Da, Marcel (foto medalion, frescă) e zeul suprem cum ar veni, după numele unui coleg cu platfus, dar tare de treabă, din armată. Am zis să-i dau un nume simplu din popor, ca oamenii să nu se teamă de el și să-l simtă aproape de ei.

Mai am și alte sute de zei mai inferiori, cu nume inspirate de la rude, cunoscuți, dar și de la oameni de pe stradă: zeul Dorin – responsabil cu morala și virtutea, zeul Petrică – pe probleme de sănătate și pensie, zeul Costache – pedepsitorul tinerilor și al celorlalte religii și semizeul Mitru, ‘tu-i mama lui, fără responsabilități, l-am pus doar pentru că s-a supărat bețivul de cumnatu-meu că numele lui nu apare în biblia noastră. Care biblie, neavând fonduri suficiente, am hotărât să fie Cartea de Telefon, acolo regăsindu-se practic toți zeii și sfinții paroxiști.”

Arsă la buzunar, patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a trimis un comando de prelați în satul Urât, în frunte cu teologul conf. Hristu Haladitu, pentru a pune lacătul pe noua biserică. “Oamenii de la țară nu știu să facă diferența între un preot paroxist și unul ortodox sau între Neluțu Coștolău și Arsenie Boca și astfel pierdem și supuși și biruri. Și așa am pierdut deja teren în fața altor secte nerecunoscute oficial de Dumnezeu, doar Neluțu Coștolău și zeul Marcel ne mai lipseau!”, a răbufnit cu obidă Haladitu, trimisul BOR.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 202

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *