Cinci cetăţeni din Rădăuţi au consumat ciuperci bolunde la Moneasa

Cei cinci păţiţi au cules şi consumat peste 10 kilograme de ciuperci bolunde în staţiunea balneo-climaterică Moneasa, din judeţul Arad, unde veniseră la tratament.

Originari din Rădăuţi, cei cinci vilegiaturişti petreceau o săptămână de vis la Moneasa, unde beneficiau de ultimele fiţe în materie de tratament reumatic din secolul XVIII. În a cincea zi de vacanţă, sătui de meniul bogat în varză de la pensiune, aceştia au decis să o pună de-o feciorească şi să-şi procure hrana din natură. Şi pentru că vârstnicul Sextil Puşcat s-a lăudat cu vastele sale cunoştinţe în materie de ciuperci, ciuperci au cules. Tot ce a fost mai roşu şi mai frumos prin poienile de la poalele muntelui Codru-Moma a poposit în tolbele lor. Mulţumiţi de captura impresionantă de ciuperci apetisant colorate, nu au stat pe gânduri şi le-au perpelit niţel la foc mic, să nu-şi piardă prea mult din gust.

Ghiftuiţi după frugala masă servită la liziera pădurii, cei cinci s-au tolănit în iarbă. Mitică Lemn, scundacul cvintetului, povesteşte tărăşenia: “Dădeam să-mi fac siesta, când un grup de iele zglobii mă ridică din iarbă şi mă încinge la un dans nebunesc, de-mi scăpărau călcâiele încercând să ţin pasul cu ele. M-au rotit, m-au aruncat, m-au prins, m-au rostogolit. I-au prins în horă şi pe ceilalţi cetăţeni cu care eram. A fost frumos, deşi a durat cam mult, vreo trei ore. Apoi, ca la un semn, probabil de la zbuciumul dansului, ni s-a făcut rău la toţi deodată. Am tulit-o în pădurice, unde fiecare am adoptat câte un copac. S-au întâmplat lucruri rele şi ruşinoase acolo, după copaci. În chinurile facerii, ne-am jurat plângând la unison că nu mai dansăm cu iele în viaţa noastră. Noroc că Ioşcuţa a zis că el se simte mai bine şi ne-a băgat pe toţi în maşină şi a demarat în trombă până în primul copac. Acolo ne-au găsit cei de la ambulanţă, probabil alertaţi de iele.”

După o săptămână petrecută printre tuburi la dezintoxicare, cei cinci rădăuţeni au hotărât să sărbătorească vindecarea cu o ieşire la ciuperci.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Hits: 623

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *