Numai probleme. Brazilia a decretat stare de urgenţă, fiind năpădită de şobolani uriaşi

sobolani uriasi

Contrar aşteptărilor, în Brazilia nu curge numai lapte şi miere. Deşi a dat lumii pe sclava Izaura, samba, epilatul inghinal, pe Messi şi refugiu pentru criminalii internaţionali, îndrăgita ţară se confruntă azi cu probleme mari. Cea mai nouă şi mai terifiantă dintre ele: şobolanii uriași.

Înainte de toate, câteva informaţii de bază despre Brazilia: este o ţară potrivită, dintr-un continent îndepărtat, cu populaţie destul de mare, cu un relief aşa-şi-aşa şi cu o economie bazată pe nucile braziliene şi tequila parcă. A fost descoperită şi cucerită de europeni într-un secol anume, pentru bogăţiile regăsite pe teritoriul ei: aur, argint şi fotbalişti de calitate. Deşi ţara lor e bogată, cetăţenii se complac locuind în nişte cartiere tare urâte, poreclite favele. Acolo le place lor să stea. Limba vorbită de localnici este neplăcută, dar ca norocul, ea nu mai este întâlnită altundeva în lume. Din acest motiv, este foarte dificil pentru presa internaţională să scrie ştiri despre Brazilia, ele necesitând un efort prea mare pentru documentare, precum articolul de faţă despre șobolani uriași.

Cu toate că în ultimul timp Braziliei îi mergea binişor, beneficiind de masive investiţii străine, făcute în general de infractori din alte ţări, care-şi pregăteau aici retragerea, astăzi întreaga ţară este ameninţată de spectrul unui dezastru ecologic. Dacă acum câţiva ani şobolanii lor erau de o mărime acceptabilă, în prezent aceştia au căpătat dimensiuni de speriat, ajungând şi cât un stat de om. Pentru a explica acest fenomen bizar, am apelat la cunoştinţele în materie ale lui Joao Baptistao şi încă vreo şapte nume – renumit expert în capoiera, probabil o ramură a zoologiei. Deşi nu ne-am înţeles om cu om, am încercat să redăm esenţialul interviului:

„Totul ni se trage de la nuci. Altădată mândria noastră, nucile braziliene ne-au băgat în bucluc. Ele au constituit hrana predominantă a şobolanilor, iar fiind nişte nuci uriaşe, bănuim că au pasat gena gigantismului şi la bietele rozătoare. Ne-am trezit peste noapte cu ditamai şobolanii uriași, de mărimea unui viţel mai întremat. Şi pentru că o altă hrană preferată a acestora au fost boabele de cafea braziliană, ei practic nu au mai dormit deloc şi au devenit hiperactivi. Toată ziua şi noaptea vagabondau pe străzi, mâncând toţi câinii şi pisicile întâi, iar apoi au atacat şi oamenii. Carnavalul de la Rio s-a anulat, pentru că jivinele mutante au ros carele alegorice şi bruma de vestimentaţie a dansatoarelor. Nici statuia lui Isus de pe munte nu a scăpat de furia lor, i-au ronţăit braţele de arată acum ca şi Venus din Milo. Au umplut plaja Copacabana cu căcăreze cât lebeniţa. Trăim cu frica zilei de mâine, ca într-un film de Hitchcock. Parcă ne şi pare rău acuma că suntem o ţară exotică.”

Împăratul Braziliei s-a văzut nevoit să decreteze stare de urgenţă la nivel naţional şi a scos armata pe străzi. Din păcate, nu ştim dacă arcurile şi suliţele acestora vor face faţă invaziei de şobolani uriași. S-ar putea să spunem adio mai devreme de cât plănuiam fotbalului-spectacol şi îndrăgitului serial Narcos.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 753

nu fi zgârcă, dă şi altora

2 Comments

  1. Fuzzy

    Mare lucru ai reusit sa spuni in acest articol. A fost o lectura interesanta si destul de distractiva. Mi-ai prezentat o imagine profunda a problemelor Braziliei si ai captat oamenii acolo cu umor, satira si parodie. Bravo pentru ce ai realizat! :)

    Reply
  2. InstaPress

    Bravo pentru acest articol! Tocmai am aflat lucruri neverosimile despre Brazilia! Cu umor, satira si parodie, ai reusit sa prezinti informatii neobisnuite cu mult talent, lasand cititorul cu un zambet pe buze. Excellenta treaba!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *