Un ciung, cel mai în vogă olar din lume

olar ciung

Supranumit și Olarul Vedetelor, francezul de origine română Constantine Brâncă-Ouchy este singurul olar ciung de succes din lume.

Deși au mai încercat mulți alții, doar Brâncă-Ouchy a avut mână pentru așa ceva. Recunoașterea la nivel mondial a venit abia după accidentul care l-a lăsat ciung, iar astăzi este un olar faimos pentru celebrele sale vase de lut despre care se spune că reproduc aproape fotografic chipuri de vedete.

Pasiunea pentru roata olarului a moștenit-o de la Patrick Swayze, fiind un mare fan al peliculei The Ghost. Primele sale experiențe în olărit nu au fost strălucite și sunt cunoscute acum drept perioada maro. Consacrarea în aprig disputata lume a olarilor a venit în urma unui accident de olărit, când și-a pierdut brațul încercând să dezvolte o nouă tehnică de modelare a lutului cu drujba.

Rămas ciung, C-tine a decis să-și transforme infirmitatea într-un avantaj: “După ce am rămas ciung, mi-am dat seama că asta îmi lipsea, adică îmi prisosea. Era o mână moartă. Când am început să modelez lutul cu brațul ciung am realizat că ciuturiga rămasă este instrumentul perfect pentru olărit. Îmi place să cred că lucrările mele vorbesc de la sine.”.

Criticul francez de arte plastice Paris Elle N’Kour, curatoarea lucrărilor lui Constantine Brâncă-Ouchy expuse în galeriile Luvrului (foto), a subliniat la vernisaj: “Deși există critici care susțin că artistul Brâncă-Ouchy este un olar promovat doar pentru a fi politically correct și că arta lui este naivă spre inexistentă, finețea detaliilor și realismul fotografic îi contrazic pe detractori”.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 147

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *