Epidemie de curent la șale în comuna Viforu

curent la sale

O epidemie de curent la șale fără precedent a lovit în comuna Viforu, afectând peste 2.500 de săteni. Locuitorii dau vina pe parcul eolian amplasat în mijlocul satului, fiind cel mai mare din țară, cu un total de 4.000 de turbine uriașe. Stăpânii parcului eolian neagă acuzațiile și dau vina pe țărani, spunând că se îmbracă prea subțire și ies din case fără fular.

Cunoscută pentru vânturile năpraznice care bat aici cu putere 364 de zile pe an, comuna Viforu găzduiește azi între casele sale cel mai mare parc eolian din România. La momentul amplasării uriașelor moriști de vânt, sătenii au acceptat bucuroși ideea și cei 50 de lei oferiți de firmă, neavând habar de consecințele unei atfel de investiții. Astfel că s-au trezit după câteva săptămâni complet damblagiți de infamul curent la șale, boală cruntă care există doar pe teritoriul României și lovește cu predilecție în rândul bătrânilor și ipohondrilor.

Primarul comunei, domnul Coriolan Țiclon, s-a lamentat presei: “Cu alizeele și musonii care bat pe aici, numai parc eolian ne mai lipsea nouă, să ne ia șindrila de pe case. Nu ai unde să te ascunzi, că te prinde curentul la șale oriunde ai fi. Epidemie, oameni buni. Și găinile îs strâmbe de spate și ouă ouă reci. Blestemată fie ziua în care am semnat acordul. Vom organiza un protest împotriva parcului eolian după ce ne facem mai bine”.

Un alt cetățean, octogenarul Vasilache Coptu, susură cu răutate: “Toată pensia mi-am dat-o pe antibiotice fără rețetă și fulare pentru legat la brâu de când cu epidemia asta. Am câte un pachet de vată în fiecare ureche, de mi-a crescut capul cât o baniță. Sunt bătrân și nu mai rezist.”

Medicul comunei, strungar de meserie, a încercat să doftorească țăranii cum a știut mai bine: “Curentul la șale, că i-am uitat denumirea în latină, e o boală necruțătoare, greu de vindecat. Am prescris oamenilor comprese foarte reci cu muștar și spânz aplicate pe șale, dar nu prea au ajutat, ba s-au și umplut sărmanii de urticarie. Șalele sunt un organ tare complicat și foarte sensibil la curenții de aer rece și dacă nu ai legat un fular foarte gros pe după mijloc, una-două te prinde”.

Investitorii străini ai parcului eolian se dezvinovățesc și aruncă pisica în curtea țăranilor: “Greșeala lor a fost că și-au construit casele prea aproape de sat. Noi când am venit cu turbinele, casele lor erau deja aici, nu am mai avut ce face și le-am înghesuit între ele. Asta e, trebuiau să se gândească din timp. Oricum, la noi în țară nu există boala asta, nu aveam de unde să știm.”

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 205

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *