Culegătorul român de struguri care a compromis toată producţia europeană de vin de Bordeaux

culegator-struguri-panariti

Angajat culegător struguri în Franţa la cea mai mare plantaţie de viţă de vie din regiunea viticolă Bordeaux, tulceanul Emil Zoleac a reuşit de unul singur să compromită întreaga producţie de vin de Bordeaux din Europa până în 2025.

Plecat în Franţa la cules de struguri în 2018, Emil a făcut furori în Bordeaux cu hărnicia sa. Acesta termina de cules un şir de viţă de vie când restul colegilor de-abia aveau prima lădiţă plină. Fiind plătiţi la lădiţă, Emil câştiga triplu faţă de ei. Să spunem doar că în barăcile în care locuiau pentru o sumă modică nu era cel mai iubit dintre pământeni.

Dar iată ce dezvăluia Emil acum câţiva ani pe platforma reţelei de media de socializare facebook: „… îmi place mult de tot aici, munca de culegător struguri nu e foarte grea şi în lunile bune pun şi câte 20 de euro deoparte. În maxim 10-15 ani mă întorc în Tulcea şi investesc într-o fermă de bursuci. Am mai investit şi înainte să plec în Franţa, dar nu mi-a ieşit. Am cumpărat 5 purcei de Mangaliţa, porcul-somon. Problema cu ei a fost că mâncau doar Snickers şi am rămas cu nişte datorii urâte după Ignat. […] Anii de cules struguri prin podgoriile dobrogene m-au ajutat enorm în Franţa. Dar fiind eu obişnuit ca la noi, să merg prin vie tot în picioarele goale, în Franţa am avut probleme pentru că eram siliţi să purtăm cizme de gumă. Mă strângeau aşa de rău încât trebuia să culeg în mare viteză, ca să uit de durere.”

Astfel că decizia proprietarilor de a-l concedia pe Emil în toamna lui 2020 a venit în mod cu totul surprinzător. Mai ales că a fost acuzat de neglijenţă în serviciu şi atentat la sănătatea publică, după cum reiese din comunicatul de presă primit de Reuters: „Emile a fost angajatul nostru ideal până când nu a mai fost. Şeful serviciului de securitate a observat că Emile se strecura noapte de noapte în staţia noastră de vinificaţie, unde îşi lepăda cizmele de cauciuc, îşi sufleca pantalonii şi se căţăra în cuvele cu struguri pe care îi zdrobea sub picioare cu orele. Arăta ca un ritual şamanic pe camerele de supraveghere, era în transă, părea posedat. Iar când Jacques a făcut zoom pe filmare, am văzut toţi cu groază panariţiul de pe degetele lui de la picioare. O infecţie supurândă, mare cât o conopidă mai mică. A trebuit să aruncăm toată producţia din anul acesta. Am umplut Valea Loarei de zoaie şi hoaspe de struguri infestaţi. Să-i mulţumiţi lui Emile că nu mai bea nimeni vin de Bordeaux până în 2025. Merde!”

Contactat după întoarcerea în ţară de către Tribuna Tulceană, Emil Zoleac a precizat că: „Eu ţin la tradiţii. Şi am văzut încă de mic copil că aşa se trata toată lumea de panariţiu la unghiile de la picioare. Îşi sumeţeau brăcinarii, se căţărau în butoaiele doldora de struguri şi jucau tontoroiul până le trecea durerea şi era gata de băut mustul.”

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 281

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *