Un ungur a sosit cu o întârziere de 1500 de ani pentru a invada Ardealul

Ardealul

Reţinut de grănicerii români, împreună cu calul său, pentru că a declarat la vamă că a venit să invadeze Ardealul, ungurul Határsértő Attila are o poveste halucinantă în spate. Se pare că acesta intenţiona să invadeze de unul singur Ardealul, ducând astfel la bun sfârşit planul ticluit acum mai bine de un mileniu de strămoşul său, Attila Hunul.

Povestea lui Határsértő Attila a început acum 1500 de ani, când ungurii, care se numeau încă huni şi vorbeau mongola, au fost izgoniţi din Mongolia mamă şi au pornit orbecăind spre Vest. Conduse cu o mână de fier de Attila Hunul, poreclit Biciul lui Dumnezeu la ce pacoste era, hoardele hune au răzbit până în Câmpia Panonică, unde au descălecat definitiv, sătule de atâta nomadism.

Istoricii au omis însă un detaliu important: Attila avea un frate mai mic şi mai încet la minte, care răspundea (cu greu, ce-i drept) la numele imposibil de Gyuszi. Prin anul 400 şi ceva, Gyuszi Hunul s-a trezit târziu ca de obicei, şi când a ieşit în budigăi din cort a descoperit că fratele său Attila Hunul l-a părăsit în stepa mongoliană. Rămas singur cu nevasta şi iapa sa, iubite deopotrivă, Gyuszi a întemeiat în acel loc o mică aşezare, în care au trăit descendenţii săi vreme de 15 secole, până la stră-stră-…-nepotul său Határsértő Attila.

Mai vrednic ca strămoşii săi, dar şi sătul de pălincă de găinaţ şi gulaş de buruieni, Attila a hotărât să ducă la bun sfârşit planul de a invada Ardealul, transmis din generaţie în generaţie pe cale orală, împreună cu alte boli contagioase. Zis şi făcut. Şi-a strâns cortul ponosit şi moştenit de la Gyuszi, a îndesat carne de iac sub şa şi a pornit invazia aşa. După 2 ani a ajuns în Budapesta de azi, însă nu şi-a dat seama că acolo locuiesc fraţii săi maghiari, pentru că nu pricepea o iotă din păsăreasca vorbită de aceştia. Şi a purces mai departe la drum, până a fost oprit de grănicerii români în Vama Borş.

Pus să tragă calul pe dreapta şi să dea explicaţii cu privire la durata şi scopul vizitei, Határsértő Attila a început să agite arcul şi să răcnească într-un grai gutural. Abia după ce au încercat vreo 30 de translatori, au nimerit grănicerii unul care o rupea pe mongolă şi a putut să traducă ce ţipa acesta: “Eu sunt Attila Invadatorul, urmaşul lui Attila Hunul şi am venit să cuceresc Ardealul! Fie vă predaţi de bunăvoie, fie vă dobor pe toţi cu arcul. Numai să îmi daţi un pic de răgaz, să mai cioplesc nişte săgeţi, că văd că v-aţi cam înmulţit în ultimul mileniu. Zi, câţi sunteţi acum? 1000? 2000?”.

umor | satiră | parodie | pamflet | neștire | Ignațiu Ralea

Visits: 2881

nu fi zgârcă, dă şi altora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *