Cataclism ecologic în Marea Neagră după ce un turist inconştient a vărsat un pahar cu suc Adrya în apă

dezastru ecologic Marea Neagra nestire
Nu fi zgârcă, dă şi altora

Un cocalar nesăbuit, aflat în concediu pe litoral, a scăpat în Marea Neagră un pahar de suc Adrya, cauzând cel mai mare dezastru ecologic de la celebra invazie a meduzelor încoace.

Neluţu Ghiolban, prosopar pe plaja din Costineşti, a servit pe la orele prânzului o porţie uriaşă de mici. Nemulţumit de amplitudinea râgâielilor, şi rămas cu doar 50 de bani în slip, Neluţu şi-a permis doar un pahar cu suc Adrya de corcoduşe verzi. Simţind nevoia urgentă de a face pipi în apa mării, Ghiolban a tropăit până în valuri cu paharul de plastic în mână. O clipă de uşurare, un talaz mai înalt şi o mână prea ocupată, ingrediente pentru dezastru. Pietrificat, nesocotitul Neluţ a urmărit cu ochii măriţi de groază cum paharul pe jumătate plin cu suc a dispărut în spuma mării. Doar prezenţa de spirit a unui salvamar a făcut ca nenorocirea să nu cuprindă şi fauna umană de pe litoral, acesta urlând din toţi ficaţii: “Adrya la apăăăă! Toată lumea afară!”. Îngroziţi, turiştii au lăsat baltă bălăcitul şi au zbughit-o pe plajă, unde şi-au oblojit arsurile chimice de pe corp. Fauna şi flora marină nu au avut această şansă însă. Sucul s-a dizolvat în apă cu viteza… unui lichid care se dizolvă, iar efectele catastrofice au apărut în câteva minute. Deşi submarine de felul lor, algele şi plantele marine s-au zbârcit şi uscat instantaneu. Peştii şi restul vieţuitoarelor acvatice au ieşit sufocate la suprafaţă, cu ochii cât cepele, ţinându-se cu aripioarele de gâtlej, înainte de a-şi da obştescul sfârşit sub privirile terifiate ale turiştilor. Întreg litoralul de la Marea Neagră a fost evacuat, iar pompierii deversează acum cisterne întregi de soluţii alcaline, în încercarea de a reduce nivelul de aciditate din mare.

Biologul marin Marin Marinescu este de părere că Marea Neagră este compromisă pentru cel puţin 10 ani: “Echilibrul ecologic din Marea Neagră s-a dus pe copcă. Încurajez toţi turiştii să urineze cât mai des în mare pentru a restabiliza pH-ul şi concentraţia de sare. De asemenea, încurajez autorităţile să monteze panouri pe plajă pentru a interzice consumul de substanţe chimice periculoase în apă. Iar guvernul să ofere programe de reconversie profesională pentru braconierii de peşte, care altfel vor muri de foame.”

pamflet scris cu umor în neștire de Ignațiu Ralea

Hits: 1313


Nu fi zgârcă, dă şi altora